Randstad zag de totale omzet vorig kwartaal met 10 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 4,3 miljard euro. Die stijging kwam vooral door de overname van het Amerikaanse SFN, bijna een jaar gekeden. Op een vergelijkbare basis lag de omzet per werkdag 0,8 procent lager dan een jaar eerder. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) zakte met 12 procent tot 134,9 miljoen euro. De nettowinst halveerde tot 36,5 miljoen euro.

Het bedrijf zag de omzet in Europa afnemen, terwijl de omzetten in Noord- en Latijns-Amerika en Azië bleven groeien. De resultaten in de eerste weken van juli wijzen op een iets zwakkere ontwikkeling in het derde kwartaal dan in het tweede, aldus Randstad.

Niet beter

,,We zien geen signalen dat het beter gaat”, zei financieel directeur Robert-Jan van de Kraats tegen het ANP. ,,Het wordt over de hele linie niet beter. We zien groei in de Verenigde Staten en Japan, maar de vertraging in Europa zet door. Het is geen ineenstorting, maar we moeten er goed op reageren.”

Randstad kondigde eind vorige maand al een reorganisatie aan in Duitsland en Nederland. Het concern blijft zich richten op het onder controle houden van de kosten. Winstgevendheid krijgt daarbij prioriteit boven marktaandeel, stelde bestuursvoorzitter Ben Noteboom.

Personeel

Van de Kraats verwacht het merendeel van de benodigde kostenbesparingen te halen uit het natuurlijk verloop van personeel en door de huisvestingskosten te verminderen. ,,Normaal gesproken hebben we voor driekwart van onze besparingen geen reorganisatie nodig.''

In Nederland daalde de omzet afgelopen kwartaal met 3 procent, in Frankrijk en Duitsland liepen de opbrengsten met 5 procent terug. In de Verenigde Staten lag de omzet daarentegen 7 procent hoger dan een jaar eerder. Randstad haalt sinds de overname van SFN het grootste deel van zijn omzet op de Amerikaanse markt, gevolgd door Frankrijk en Nederland.

De ontwikkelingen vielen Van de Kraats ,,gegeven de context'' niet tegen. ,,Maar we hadden gehoopt op rust en stabiliteit in Europa. Een beetje onzekerheid is goed in onze branche, maar dit is teveel.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl